Mijn workflow

Mijn naam is Lin en ik ben 12 jaar werkzaam als newborn fotograaf in Nederland. In elke blog neem ik jullie mee in mijn wereld van newborn fotografie. Dit keer gaat het over: Mijn workflow.

Als jullie een newbornshoot bij mij boeken kom ik bij jullie thuis. Ik neem een boel spulletjes mee, maar in werkelijkheid heb ik niet veel nodig šŸ™‚ Een grote poef, vitrages, een tas vol doeken en mijn camera. Wie mijn foto’s gezien heeft, weet dat ik niet met haarbandjes of andere props werk. Ik maak alle foto’s op de beanbag (grote poef) of bij papa/mama in de armen.

Ik ga altijd blanco naar een shoot toe. Vooraf heb ik niet in mijn hoofd welke foto’s ik ga maken en al helemaal niet welke poses. Bij een donker huis zal ik eerder voor een donkere ondergrond kiezen. Zeker in de herfst en wintermaanden. Dit geeft de foto’s op de een of andere manier de sfeer en het knusse gevoel van de tijd van het jaar waarin het ook echt letterlijk donkerder is dan tijdens de zomermaanden. In de zomermaanden werk ik dan graag weer meer met frisse kleuren/wit.

Goed. Ik ben inmiddels binnen en heb mijn handen gewassen en gedesinfecteerd. De baby is als het goed is uitgekleed en lekker ingewikkeld in een warme doek. Soms slapen kindjes als ik binnen kom.. Soms zijn ze nog klaar wakker. Beiden is okĆ© en goed. Ik ga echt met de flow van de baby mee. Sommige baby’s zijn echt nog niet toe aan slapen en dit is dan ook een leuk moment om bijvoorbeeld eerst een paar wakkere foto’s te maken. Niet teveel.. want teveel prikkels belemmeren de rust en dus ook het in slaap kunnen vallen.

We bespreken de wensen, de bijzonderheden tijdens de zwangerschap en bevalling. Eventjes afhankelijk van of er meerdere kindjes aanwezig zijn begin ik of met de gezinsfoto’s of met de foto’s van de baby alleen. Je zou verwachten dat ik begin met de gezinsfoto’s als er meerdere kindjes in huis zijn.. Maar nee.. Als er andere kinderen in huis zijn begin ik altijd met de foto’s van de baby alleen.

Ten eerste omdat daar mijn prioriteit ligt en ik niet wil dat de baby compleet overprikkeld (en ik dus ook) moet beginnen aan de foto’s van hem/haar alleen. Ten tweede omdat ik zo ook een beetje kan aftasten (en andersom ook) met wat voor mensen ik te maken heb. Daarnaast maak ik de foto’s samen met andere kindjes het liefst in lifestyle vorm boven op bed bij de ouders. Dit betekent dat de baby de kleertjes aanheeft en daarna weer uitgekleed moet worden.. En uitkleden vinden ze vaak niet leuk, dus dit is geen succes in deze volgorde.

Zijn er geen andere kinderen in huis ? Dan begin ik wel vaak met de gezinsfoto’s omdat ik dan dat moment gebruik om ouders (en baby) in hun eigen cocoon te laten komen. Omdat deze foto zoals hier afgebeeld mijn favoriete foto is met papa en mama begin ik hier dan graag mee.. Ze vallen heerlijk in slaap omdat dit een hele natuurlijke pose is.

De poef zet ik naast het raam in de woonkamer. In de poef maak ik een heerlijke kuil (de newborn fotografen onder ons kennen dit welbekende ‘kuiltje’) Daarop ligt een hele stapel plaids zodat ik een heerlijk “bedje” heb voor de baby. De baby leg ik eerst op zijn of haar rug op de poef ingewikkeld in een sjaaltje. Het hangt een beetje van de baby af hoe ik de baby inwikkel. Sommige kindjes willen echt ingebakerd worden, dus met de armpjes langs het lichaampje ingewikkeld. Andere kindjes slapen graag met hun handjes bij hun gezichtje. Deze kindje wikkel ik dan in met de handjes uit het doek.

Ik begin met fotograferen zonder de baby eigenlijk aan te hoeven raken. Van bovenaf, de voetjes, handjes, gezichtje, wimpertjes, andere mooie details. Daarna leg ik de baby op zijn of haar zij en maak ik weer foto’s vanuit verschillende hoeken. Afhankelijk of we het bij 1 kleur backdrop (plaid) houden of meerdere en hoe de baby is, wissel ik hier vaak van backdrop. Sommige baby’s vinden het heerlijk om op hun buik te liggen. Dan maak ik de foto’s ook vaak nog, maar wel in hun natuurlijke houding.

Daarna worden kindjes meestal wel eventjes wakker.. tijd voor de rek en strek foto’s! Deze zijn echt zo cute!! Ik leg ze dus weer op hun rug en maak heeeel graag hiervan foto’s! Dit is ook het moment dat ik vaak broertje of zusje er bij roep en samen op zoek ga naar de teentjes of vingertjes ga tellen. Dit hoeft niet, maar is wel leuk als ze dit mee doen ;).

Willen de ouders nog heel graag de foto’s met papa’s handen op zwarte doek dan maak ik deze nu op het einde. Zeker de moeite waard! En hiervoor hoeven ze dus niet te slapen.

Dan is het vaak wel tijd voor een voeding. Het is ook zo hard werken zo een shoot! De baby mag kleertjes aan of een rompertje en krijgt een flesje of borstvoeding. Dit is echt even een pauze momentje. Daarna gaan we naar boven en maken we nog de gezinsfoto’s en de foto’s van de kindjes samen op het grote bed.

Ik begin vaak met de foto’s samen met de ouders. Iedereen zit lekker dicht tegen elkaar aan op het bed. Grote groepsknuffels of papa kietelen. Vooral niet in de camera kijken (dit geldt voor papa en mama ;)).

Kleine sidenote… dit is mijn meest ideale workflow.. Heb je alleen een papa die naar zijn werk moet of kindjes die naar school moeten? Dan is het vaak aanpassen en de spelregel is ten alle tijden: go with the flow. Ook als kindjes heel onrustig zijn.. gevoelig zijn, prematuur zijn geboren, veel krampjes of reflux hebben is het ook weer anders. Leer kijken en luisteren naar baby’s en werk vooral niet met pinterest voorbeelden of lijstjes met foto’s die ouders graag willen. Want.. het loopt altijd anders!

Wil je meer weten over een Newbornshoot ? Neem dan contact op via de contactpagina

Newborn

november 20, 2020

Delen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *